גלאוקומה למעשה קבוצה של מחלות שונות, שהמשותף לכולן הוא שהן פוגעות בעצב הראייה. כיום זהו הגורם השני לעיוורון בכל רחבי העולם. לפי ההערכות יש בין 60 אלף ל־80 אלף חולי גלאוקומה בישראל, ומדי שנה נוספים אליהם עוד כ־6,000 חולי גלאוקומה חדשים.
הסוג הנפוץ ביותר הוא גלאוקומה ראשונית רחבת זווית, שבה מתרחשת פגיעה איטית והדרגתית בעצב הראייה ובשדה הראייה. הפגיעה נגרמת עקב הפרעה באזור האנטומי שבו מתנקז הנוזל שנוצר בעין, ואז נוצרת גם עלייה בלחץ התוך־עיני. מאחר שמדובר בתהליך הדרגתי, המטופל אינו מרגיש באופן מיידי שראייתו נפגעת, ולרוב מגיע לטיפולך רק לאחר שנגרמה פגיעה קשה ביותר בראייה.
הסוג השני בשכיחותו הוא גלאוקומה חריפה צרת זווית. במקרה זה הזווית שדרכה מתנקז הנוזל התוך־עיני נסגרת בפתאומיות. כתוצאה מכך הלחץ התוך-עיני עולה בבת אחת וגורם בו זמנים לכמה תסמינים, כגון: אדמומיות באזור העין, כאבי ראש, בחילות והקאות.
עד היום אין תמימות דעים בעניין הגורמים לגלאוקומה. קיימות תיאוריות לפיהן קיימים גורמים שונים, כגון: לחץ מכני על ראש עצב הראייה, הפרעות באספקת הדם לעצב הראייה, הצטברות חומרים רעילים בעצב הראייה ועוד.
גורם הסיכון העיקרי ככל הנראה הוא לחץ תוך עיני גבוה. לכל אדם יש לחץ תוך עיני המתאים לו, ועלייה מעל ללחץ הזה, עלולה לגרום לפרוץ המחלה ולאחר מכן להתקדמותה. לכן, הטיפולים הקיימים כיום לכל סוגי הגלאוקומה, מתמקדים בבעיקר בניסיון להפחית את הלחץ התוך עיני.
מדובר במחלה שקטה ולא כואבת, שבדרך כלל מתגלה באקראי. לכן מומלץ לבצע בדיקה אצל רופא עיניים פעם בשנה, החל מגיל 40, ובמיוחד אם ידועה היסטוריה משפחתית של גלאוקומה.
האבחון מתבצע בבדיקה אצל רופא העיניים. גלאוקומה ראשונית רחבת זווית היא מחלה כרונית שנמשכת כל החיים, וללא טיפול נכון עלולה לגרום לעיוורון. גלאוקומה חריפה צרת זווית היא מחלה פתאומית, אך באמצעות טיפול נכון, ניתן להתמודד איתה בהצלחה.
לתיאום טיפול במרפאה, ניתן ליצור קשר עם המרפאה: 077-3167333